Нема ископувања во моделот за инсталација на цевката

Цевките се вградуваат во тунел под земја со употреба на машини за специјална намена (тунел дупчење машина – TBM), со метод на дигалка.

Предности

Постојат различни техники за отстранување на почвата во примена без ровови како што се управувано – неуправувано; екипирани – беспилотни техники. Секоја техника има свои различни верзии и дизајн на машини. Изборот на техниката без ров зависи од дијаметарот на дупнатината, геолошки својства на состојбата на почвата и подземните води, должината на дигалката и длабочината на покривката.
Кај техниките што не се управуваат може да има неусогласеност на трасата во зависност од геолошки услови и дистанца. Управувачките техники се изборот каде неопходно е точно усогласување за проектот. Вклучување на цевки и микро-тунелирање најмногу се претпочитаат технологии каде што е потребно прецизно усогласување за да се избегне било какви оштетувања на другите објекти, сервисни линии, соседната зграда и нискоградба работи. Преку машината се наоѓаат ласерски зраци или системи за навигација; мерки, евидентира и го известува операторот на машината поврзана со какво било неусогласеност на дигалката рута. Системите за дигалка на цевки исто така имаат систем за континуирано подмачкување што ги намалува силите на триење околу цевката и почвата и овозможува подолги должини на дигалка со помали сили на дигалка.

GRP цевките за дигалка имаат неколку предности во споредба со другиот крут тип на тешка тежина цевководни материјали со дигалка. Некои од придобивките произлегуваат од материјалните својства на битието композит армиран со стаклени влакна и некои од придобивките доаѓаат од предностите од производствени процеси како што е наведено во шемата подолу.
Поради горенаведените предности, Superlit GRP Jacking цевките се најдобриот избор за дизајнерите како алтернатива на цевките за дигалка од бетон и стаклена глина. Superlit GRP цевки за дигалка и зглобовите се способни да издржат до 16 бари внатрешен притисок.

Материјали за изработка

Главните суровини во композитната структура на GRP се полиестерска смола, стаклени влакна, силика песок за полнење и некои хемикалии како што се кобалт и катализатор за правилно стврднување на структурата. Тип од суровините варираат во зависност од технологијата на производство во Superlit GRP Jacking Цевки. Во согласност со Прирачникот за квалитет, само одобрени суровини наведени во листата на продавачи може да се користи во производството.

  • Стаклени влакна: Стаклените влакна се елементите кои ја дава механичката сила на GRP цевката. Најчестиот тип е стаклото Е во производството на GRP цевки. За барање на подобрена својства против киселина и хемикалии ECR се препорачува тип на стакло. Фиберглас е генерално се користи во производството како континуирано скитници цилиндрични пакувања и може да биде директно се користи како форма на континуиран обрач и/ или сецкани филамент форма во зависност од избрана технологија на производство.
  • Смола: Втората главна компонента на композитна структура е смолата и таа влијае хемиски, термички и механички својства на структурата. Во производството од GRP цевки незаситен полиестер тип се користат термореактивни смоли. Смолата е матрица на композитната структура, која задржува стаклени влакна и филер од силика песок заедно во дизајнирана ориентација.
  • Филер: Другата компонента која има позитивен ефект на изведба врз структурата на GRP е филер со силика песок. Филер со силика песок кој има а Минимум 98% содржина на SiO2 обезбедува вкочанетост и цврстина на притисок на цевката GRP.